Linzensalade

linzensalade

Linzen werden in de jaren 70 voornamelijk door de hippies gegeten en kwamen overwaaien uit India waar de groente altijd al populair was. Linzen zijn uitstekend voor de binding in bijvoorbeeld soep, maar worden ook voor andere gerechten zoals linzensalade gebruikt. De peulvrucht bestaat er in een oranje, bruine, gele, rode, groene en witte variant. Verschillende soorten linzen hebben een bepaalde bereidingstijd. Roze linzen zijn bijvoorbeeld al binnen een kwartier gaar, terwijl andere linzen een veel langere kooktijd vereisen. Kook de linzen nooit te lang! Een te lange kooktijd zorgt voor een onaangename geur.

Linzen hebben een vrij neutrale smaak en zijn te verwerken in tal van gerechten. Je kunt linzen gebruiken als basis van een gerecht in de avond of eten als lunch in combinatie met verschillende ingrediënten. Vind je linzen te zwaar van smaak? Maak dan eens een linzensalade en ervaar dat linzen ook een frisse smaak kunnen hebben.

Voedingswaarde per 100 gram linzen

  • 117 kcal
  • 69 gram water
  • 10 gram eiwit
  • 15 gram koolhydraten

Linzen zitten vol met gezonde vezels, eiwitten en ijzer. De peulvrucht wordt officieel tot groente gerekend, maar is het eigenlijk niet.

Linzen koken

Linzen koken gaat op tal van verschillende manieren. Peulvruchten zijn er in verschillende kleuren en bij elke kleur hoort weer een andere bereidingstijd. Gele, groene en bruine linzen worden 30 tot 60 minuten gekookt. Rode linzen vereisen slechts een bereidingstijd van 15 tot 20 minuten. Kijk goed naar de verpakking wanneer je linzen gaat koken. Sommige linzen moeten geweekt worden en anderen juist weer niet. De meeste linzen kan je vrij lang bewaren, maar uiteraard zal hierdoor ook de bereidingstijd toenemen omdat langer houdbare linzen vaak gedroogd zijn.

Ga je een salade maken met gekookte linzen? Kook linzen dan ver voor je aan de slag gaat met de bereiding van de salade. Gebruik de gegeven bereidingstijd en laat linzen rustig afkoelen om ze vervolgens te mengen met de ingrediënten die je voor de salade gebruikt.

Linzen gaan goed samen met pittige ingrediënten en juiste dat maakt de salade tot een interessant geheel. Kies een aantal smaakmakers om een linzensalade iets spannender te maken.